Jak přizpůsobit koupelnu jejím uživatelům

Vybavení koupelny je potřeba věnovat dostatek času. Přeci jenom je koupelna místo, které v podstatě nelze rychle dispozičně měnit. Jak ji jednou uděláte, takovou ji budete mít i několik desetiletí.

Koupelna je místem každodenní hygieny a relaxace. V hodně domácnostech slouží i jako prádelna a sušírna prádla. Často je v ní rovněž toaleta.

 

Proto si před realizací koupelny položme zásadní otázku:

Kolik lidí a v jakém věku bude koupelnu využívat?

Starý mládenec či mladý pár, rodina s malými dětmi, senioři či vícegenerační soužití. Každá z těchto variant klade na koupelnové vybavení jiné nároky.  Níže uvádíme několik rad a doporučení, jak jednotlivým skupinám přizpůsobit koupelnové vybavení.

Senioři mívají často pohybové obtíže, mohou mít zhoršený zrak a stabilitu. Jejich koupelna by proto měla být dostatečně prostorná, do volného prostoru by neměly zasahovat rohy a hrany. Pokud možno by měla být také bezbariérová a zároveň vybavena madly a úchyty pro bezpečné vykonání hygieny a pomoc například při vstávání. Raději než vanu, která vyžaduje překonání vysoké hrany pro vstup a zejména výstup mokrou nohou (nebezpečí uklouznutí), doporučujeme řešení formou sprchového koutu. Kout by měl mít ideálně nízkoprofilovou či zapuštěnou vaničku nebo řešit sprchu s podlahovým žlabem. Ve sprše by mělo být dostatečně veliké sedátko a madlo. Umyvadlo by mělo být spíše prostornější a dobře uchycené, aby se o ni mohl senior opřít. Toaleta by měla být rovněž opatřena madlem pro snadnější vstávání. Toaleta v koupelně zde není tolik na překážku, z důvodu hygieny by však měla být od okolního prostoru oddělena přepážkou.  

Rodina s malými dětmi má jiné nároky. Vana se zde zužitkuje nejen pro namáčení špinavého prádla, ale rovněž pro delší koupele ratolestí (ušetříte více vody než při půlhodinovém sprchování) či romantickou koupel rodičů. V koupelně by měl být dostatek odkládacích ploch. Děti a dospělí by měli mít z hygienických důvodů svoje ručníky, ty se musí někde uskladnit, věšet a sušit. Rovněž je třeba myslet na to, že naroste počet sprchových gelů, šampónů, výživ a podobných prostředků. Doporučujeme také využívat dvě umyvadla či dvojumyvadla, zejména pokud je malých dětí více. Toaletu je lepší mít odděleně jednak z důvodu hygienických a jednak z důvodu provozních, kdy si lidé mohou poté překážet.

Mladý pár nebo jednotlivec má největší svobodu ve vybavení koupelny. Není zde taková potřeba velkého prostoru a odkládacích ploch. Často si tito lidé dopřejí komfort ve formě parního boxu či hydromasážní vany. Vana se často doplňuje zástěnou, která umožňuje využít vanu pro rychlou očistu sprchováním a zároveň zamezuje rozstříkávání vody po okolí.

Vícegenerační soužití má svoje specifika. Ve vybavení koupelny tak často dochází ke kompromisům. Vana je opatřena madly a zástěnou, případně se do koupelny dle dispozice umístí vana i sprchový kout se sedátkem. Toaleta by měla být v obytném prostoru dvakrát a aspoň jednou samostatně, aby se větší počet lidí mohl bez problémů vystřídat na wc i v koupelně. Nezbytný je dostatek úložného prostoru a prostoru pro sušení mokrých osušek a odložení věcí.  Kolem umyvadel by měly být police s dostatečným prostorem pro umístění hygienických potřeb.